Seltskondlikud kombed eeldavad oskust jootraha pakkuda. Komme iseenesest on üksjagu väsitav, ent ei kao kuhugi ja seetõttu tuleks sellega leppida. Restoranietiketi, sh jootraha andmise kunsti tundmine aitab kindlasti vältida piinlikke olukordi. Mõni aeg tagasi šokeeris keegi üleilmselt tuntud noor USA miljardär Itaalias mesinädalaid pidades restoranitöötajaid just asjaoluga, et ei jätnud teenindajale mitte sentigi jootraha.
Põhjust, miks maailma suurima sotsiaalmeedia kanali omanik nii käitus, võib otsida kas ebameeldivas teeninduses, sest sellisel juhul jootraha ei maksta. Vihjeks teenindajale, et midagi läks viltu ja ehk oleks hea ennast pisut täiendada. Teiseks põhjuseks võib osutuda asjaolu, et erinevatel rahvastel on jootraha andmise suhtes kindlad tavad ja hoiakud. Näiteks Skandinaaviamaades ei ole jootraha jätmine kombeks.
Eesti kipub olema kusagil kahe vahel: jootraha siiski makstakse. Aga mitte alati, ja kui, siis moodustab see arvest 2-10%. Kümme näibki olevat universaalne number, olles väljakujunenud tavaks Suur-Britannias ja Austrias. Tõsi, mõnikord kipub see number kasvama, näiteks 15-20 protsendi suurune jootraha on USA-s nii tavaline nähtus, et kogenud reisijad soovitavad lausa eraldi eelarve teha. Seevastu ülalmärgitud Itaalia restoranides Itaalias restoranides ei ole jootraha jätmine kohustuslik. Ka ei ole kommet maksta jootraha Hispaanias ning Portugalis.
Jootraha andmine nõuab taktitunnet: viibides Prantsusmaal on soovitatav jätta raha märkamatult taldriku ääre alla. Mõnedes prantsuse söögikohtades on jootraha maksmine sootuks keelatud, vihje annab kiri sissepääsu juures: Pourboire interdit. Samavõrd ei oodata jootraha Indias – aga see võetakse tänulikult vastu. Märkima peab, et kui sealmail teenindajalt küsida, kui suur jootraha oleks sobilik, keelduvad nad viisakalt. Nimelt ei ole kohalikus kultuurikontekstis tavaks jootraha suurust arutada.
Jootraha ei maksta: Brasiilia, Costa Rica, Malaisia, Lõuna-Korea, Jaapan, Hiina, Araabia Ühendemiraadid, Fidzi ja Omaan.
Kokkuvõtteks – kui kahtelete, tehke enne sihtkohta jõudmist eeltööd. Kaui aga targad raamatud kipuvad ebalevaid vastuseid andma, nii nagu näiteks Eesti või Inda puhul – siis pigem ärge koonerdage! Kirjutamata reeglite kohaselt ootab teid järgmisel külastusel keskmisest tähelepanelikum teenindus.
Lisaks: Restoraniteenindaja teeninduskoolitus
Refereeritud allikas: Eesti Tarbijakaitse Liit, Jootraha: kellele, kus ja kuidas jagada?
Foto: Foter.com