
Statistikaameti värske raporti kohaselt toodeti 2024. aastal Eestis 76 500 tonni liha, mis on 1% rohkem kui aasta varem. Sellest kogusest moodustas sealiha 42 100 tonni, linnuliha 22 200 tonni ja veiseliha 11 800 tonni. Lamba- ja kitseliha toodeti vaid 400 tonni.
Eesti elanike liha tarbimine ulatus 2024. aastal 107 600 tonnini, mis teeb keskmiselt 78 kg inimese kohta aastas. Kõige enam tarbitakse sealiha – 42,4 kg inimese kohta, järgneb linnuliha 27,6 kg, veiseliha 7,9 kg ning lamba- ja kitseliha alla 0,5 kg inimese kohta aastas.
Liha isevarustatuse määr oli 2024. aastal 71%. Sealihatoodangu isevarustatus oli 72%, linnulihal 58%, veiselihal 109% ning lamba- ja kitselihal 80%.
Põllumajandusloomade arvukus vähenes: veiste arv langes 232 400-ni, mis on ajalooliselt madalaim tase. Samal ajal peeti 283 600 siga, 49 300 lammast ja kitse ning 2,4 miljonit kodulindu.
Liha import Eestisse oli 2024. aastal 75 500 tonni ning eksport 44 300 tonni. Liha hulka arvestatakse ka lihast tehtud tooted, kusjuures töödeldud toodete kogus arvestatakse ümber töötlemata koguseks keskmiste koefitsientide alusel.
Kuva ja allikas: Statistikaamet