Tänavune vihmane ja soe sügis on piltlikult seentega lausa üle külvanud. Paljud on käinud metsas ja saanud korjata oma lemmikseeni, mida siis talveks marineerida või soolata. Mõned inimesed võtavad seenel käimist kui hasartset tegevust, teised seevastu ühendavad meeldiva kasulikuga.
Foto: flickr.com
Seened on väärtuslikud ja kasulikud ning meie toidulaual juba ammustest aegadest. Tänapäeval teatakse 65 tuhat erinevat seeneliiki maailmas. Seeni võib leida troopika aladelt, keskvööndist ja isegi Antarktika jääst. Eestis kasvab söögiks soovitatavaid seeneliike umbes kuuskümmend.
Erinevates kultuurides on seentele omistatud erinevaid müüte. Hiinas arvatakse, et seened annavad inimestele üleloomuliku jõudu. Vanas Egiptuses usuti, et seened kingivad surematust. Apatši indiaanlased põletasid seeni, et ära ajada kurje vaime.
Mõned retseptid:
Kirju seenesalat
500 g hautatud seeni
2 viilu keedusinki
2 kõvaks keedetud muna
3 tomatit
3-4 spl õli
Sidruni mahla
Soola, hakitud peterselli
Seened, sink, munad ja tomatid tükeldada, segada õliga ja lisada maitseained.Võib lisada hautatud paprikat, mis annab salatile ilusa värvi.
Riis seente ja suitsulihaga
Keedetud riis segada ohtralt riivjuustuga. Enne serveerimist segada hulka värskelt lõigatud tomatikuubikuid ning täiesti kuumana võis praetud kiiludeks lõigatud šampinjone ja suitsuliha.
Seened valges kastmes
800 g kas haavapuravike, kasepuravike, kukeseeni
1 sibul
6 spl õli
100 g riivitud juustu
3 spl jahu
1 klaas piima
5 tomatit
Rohelist peterselli, soola maitse järgi
Peeneks hakitud seentele ja sibulale lisada soola, ning hautada pannil pehmeks 3 spl õlis. Seejärel lisada tükeldatud tomatid ja osa peterselli vajadusel lisada soola. Hästi läbi segada ja kallata ahjuvormi mis on eelnevalt määritud õliga. Jahust ja piimast valmistada üpris vedel kaste millega katta seente mass. Küpsetada kuldpruuni kooriku tekkimiseni. Ahjust tulnud hõrgutisele puistata peale riivitud juustu ja hakitud peterselli. Serveerida keedetud kartuliga.
Vahvat seenelkäimist ja ärge mobiili koju jätke!