Toit. Pizza, kui ammendamatu kunst

august 10, 2008 Toit. Pizza, kui ammendamatu kunst kommenteerimine on välja lülitatud

Foto: flickr.com

See Itaaliast pärit hõrgutis on üks meeldivamaid ja lihtsamaid toite, mida võib vastavalt oma fantaasiale valmistada. Kui kõrvale jätta tainas, tomatipasta ja juust, mis on pitsa valmistamisel kohustuslikud, siis ülejäänu on igaühe enda otsustada. Näiteks klassikaline Napoli pitsa Margherita, mida on tõepoolest väga lihtne valmistada, vajaminevate ainete loetelu on lühike -tomatipasta, mozzarella juust, oliivõli ja basiilika.

Margherita

Mõnikord käivad käsikäes elegantsus ja lihtsus nagu juhtus pitsa Margheritaga. Pitsa Margherita sündis aastal 1889 itaalia kuninganna auks. Kui Savoy kuningas Umberto I ja kuninganna Margherita külastasid Napolit, einestasid nad Raffaele Esposito retoranis, mis asus Napoli südames. Nad tellisid temalt pitsat kogu õukonnale. Raffaele Esposito valmistas kaks tüüpilist pitsat: Marinara mis loodi aastal 1800 ja Mastunicola, kõige vanem Napoli pitsa, mis pärineb aastast 1660. Raffaele Esposito abikaasa valmistas kuninganna Margheritale aga erilise pitsa, tomatite, oliiv õli ja mozzarella juustuga ning lisas basiilikut meenutamaks itaalia lipu.

Pitsa tegemist peaks alustama taigna valmistamisest. Kui on kiire siis võib osta taigna poest kuid kõige maitsvam on ikka enda valmistatud. Taigna valmistamiseks pole muud vaja kui ½ kg jahu, 250 ml sooja vett, 30 g pärmi,1 sl oliiv õli ja soola. Kuhja jahu, keskele lisa oliiv õli ja sool. Pärm ja soe vesi sega seni kuni see muutub elastseks ja lisa taignale. Lase kerkida kaks tundi. Seejärel valmista neli taignapalli, puista üle jahuga ja jäta veel tunniks kerkima.

Pepperoni

Õhukeselt viilutatud sibulat, kuubikuteks lõigatud rohelist paprikat,tomatikastet, õhukeselt viilutatud pepperonit, hakkitud tomatid, kuivatatud oreganot, maitse järgi soola ja pipart, riivitud mozzarella juustu.

Soojenda ahi 220 C. Praadimispannil soojenda õli, lisa sibul ja paprika, sega kuni sibul on pehme.

Määri pitsa põhjale tomati pastat lisa sibul ja paprika, pepperoni, hakitud tomat ja oregano. Maitsesta kergelt soola ja pipraga. Küpseta 10 min, lisa motzzarella juustu, jätka küpsetamist veel 2-3 min kuni juust on sulanud.

Head isu!

Kommentaarium on suletud.