Muusika. Kimmo Pohjonen

jaanuar 9, 2010 Muusika. Kimmo Pohjonen kommenteerimine on välja lülitatud

kimmo-pohjonen16 augustil 1964 sündinud Kimmo Pohjonen on soome akordionist, kelle eluülesandeks näib olevat suurendada helimaalima piire. See näib tal enam kui õnnestuvat, Pohjoinen loob akordionile toetudes helipildi, mida mitte kunagi maailmas varem kuuldud ei ole. Viimase skaala ulatub hingeminevalt kaunitest meloodiatest kuni kakofooniliste helikaosteni. Sealt kostab ühtaegu nii rocki energiat, jazzi vabadust kui ka folgi naturaalsust.

Õpinguid progressiivses ja uuenduslikus Sibeliuse Akadeemia rahvamuusika osakonnas tuleb lugeda aga kriitiliseks teguriks, miks Pohjonen on muusikuna oma loomingus sedavõrd erinev ja julge, sidudes erinevaid muusikastiile eksperimentaalteatri ning surround-heli ja valguefektidega.

Edulugu algab aastal 1995, mil ansambli ZeetaBoo juht, kitarrist Jarmo Saari kutsus Pohjoneni oma kontserdile külaliseks. Näppinud proovis sügava huviga kitarrimehe efektiplokke, avanes Kimmo ees äkitselt täiesti teine maailm. Päev hiljem ostis ta endale loop-sämpleri. Seejärel aga otsustas, et loobub oma akordioni-iidolitest Astor Piazzollast ja Flaco Jimenezist. Ja hakkab iseendaks. Aasta hiljem toimus tema esimene üksikkontsert.

Tänaseks tiirutab ta kontserte andes mööda maailma, esineb avangardse nüüdismuusika ja rockifestivalidel, jazziüritustel ja etno sildi all – imelik, kuid ta sobitub kõikjale, ilma et tema esitatud muusika selleks spetsiaalselt kohanduma peaks. Põhjus arvatavasti asjaolus, et ta improviseerib palju ja elab ennast laval välja ekstaatiliselt, vallates perfektselt oma pilli – akordionit. Viimase kohta ütleb hetkel eksperimentaalse kaldega muusika suurim ekspordiartikkel Soomes, ise: “Akordion on pill, mille sees on orkester. Küsimus on vaid, kuidas see seal välja saada.”

Diskograafia:

1999 Kielo (Finland: Rockadillo, Japan: P Vine)
2002 Kluster (Finland: Rockadillo, Germany: Westpark)
2002 Kalmuk (Westpark)
2002 Kalmuk DVD Symphony (Lilith)
2004 Iron Lung (Russia: Soyuz) (compilation from Kielo and Kluster)
2005 Kimmo Pohjonen and Eric Echampard – Uumen (Finland: Rockadillo, Germany: Westpark)
2005 KTU – 8 Armed Monkey (Finland: Rockadillo, Germany: Westpark, North America: Thirsty Ear, Japan: Besection)
2009 KTU – Quiver (Finland and Europe: Rockadillo and Westpark Music, Japan: Disk Union, America: 7dMedia)
[edit]External links

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=Kw89so4gEZs
Ametlik koduleht:
http://www.kimmopohjonen.com/

Foto:Wikipedia.com

Kommentaarium on suletud.