Intervjuu MOON`i juhataja-sommeljee pr Jana Zaštšerinski`iga

detsember 13, 2012 2 kommentaari »

Jana Zaštšerinski

Esmalt emotsionaalne küsimus, miks MOON?

Aga miks mitte? :) Tegelikult on minu vastus ka veidi emotsionaalne ehk siis: see nimi tekkis täiesti juhuslikult. Nime mõeldes panime pidepunktid kirja – lühike, eestimaine, kergesti hääldatav ja apetiitne. Olid ka muru, muro jne aga siis ühel päeval Romanile plahvatas MOON! See on nagu ilus lapsenimi, sa kohe tead, et see ongi see õige – MOON. Sõna MOON aga hakkas kohe mängima nii meie peas, sisekujunduses, toidus ja paljudes pisidetailides.

Kohvik ja sommeljee? Mida teeb sommeljee kohvikus?

Tegelikult avaldan nüüd ühe avaliku saladuse, et me polegi enam ammu juba kohvik. Alguses oli väga vaja, et me ikka peame määratlema endid kuidagi, aga nüüdseks on jäänud ainult MOON, kellele kohvik, kellele restoran ja kellele lihtsalt koht, kus ta saab hästi süüa. Aga sommeljee Moonis teeb kõike sama, mida teeb üks veiniteadja restoranis. Põhiliselt koostan veinikaarti, mis meil juba üsna pikaks veninud – hetkel veinikaardis üle 50 erineva veini – väikese söögikoha kohta on seda juba päris palju. Samuti leiab sommeljee koostööpartnereid, degusteerib, valib ja otsustab mis jääb ja mis mitte. Samuti minu meelest üks hea sommeljee veel innustab ja motiveerib oma töötajaid veinindusest huvituma ning sellega rohkem tegelema ehk siis alateadlikult „kasvatab“ uut põlvkonda.

Siit ka järgnev küsimus – millest johtub Teie huvi joogiteaduse vastu?

Mind nakatas veinipisikuga minu kunagine tööandja Kadri Kroon, kes oli siis restorani „Le Bonaparte“ sommeljee. Tema käe all sain oma esimesed teadmised ning seejärel juba tekkis endal huvi ja soov edasi õppida. Siit hakkas pall juba veerema, esimene Sopexa kursus sai väga edukalt läbitud ja selleks ajaks oli ka juba asutatud ESA (Eesti Sommeljeede Assotsiatioon) ning viimane hakkas ise korraldama pikemaid veinikursuseid. Siin olid juba minu õpetajateks suured Eesti veinimehed nagu Rein Kasela, Mati Timmermann ja Kalev Kesküla. Ning nüüdseks on veinindus juba osa minu igapäevasest elust.

Võhiklik küsimus – kuidas kujuneb restorani menüü, sh joogikaart? Kui palju määrab üleilmne mainstream maitse? Ja kui palju suunab püsiklientide maitseeelistus?

Kindlasti on kõigil oma võtted aga mina lähtun kõigepealt kaardi kondikava tehes kahest alguspunktist. Kõigepealt menüü, millist toitu me pakun klientidele ning kindlasti ka enda isiklikud favoriidid. Ning kohe tuleb ka mängu see, et veinivalik peab olema ju igale maitsele, sest nagu ütleb vanarahvatarkus – nii palju kui on inimesi on ka erinevaid arvamusi, see kehtib ka maitse-eelistuste kohta. Siin kohal tulebki mängu nii öelda see professionaalsus olla paindlik ja olemas igale inimesele ehk kliendile.

Talu Järvamaal? Vastus oleks maitsetaimed?

Meil on tõesti talu Järvamaal ning mõttes oli hakata vaikselt ja rahulikult seal maalapil toimetama ja midagi kasvatama. Hetkel on meil seal palju erinevaid õunapuid, marjapõõsaid, mis kõik on väga viljakad. Edasi peame plaani, kuidas ning mida hakata kasvatama ja kui palju, sest põllumajandus on natukene meie jaoks veel võõras, aga taaskord hea väljakutse ning õppimisekoht.

Mingil põhjusel arvatakse, et oma äri käivitamine ja käigus hoidmine sarnaneb jalutuskäiguga mööda Hollywood Boulevard`i. Kui palju peab eelnevalt tegema eeltööd, minema nii-öelda läbi halli kivi, et üldse julgeks oma ideega välja tulla?

Siin kohal olen märganud, et inimesed on erinevad. On palju inimesi, kes julgevad hüpata vette tundmatus kohas, aga meie nende hulka ei kuulu. Enne kaalu, siis otsusta. Samuti on ju väga oluline, mis äri tehakse. Ma arvan, et toitlustusäri on üks keerulisemaid. Õnneks oli meil kõigil pea 10.aastat kogemust erinevates kohtades ja selles toitlustus sfääris töötatud, enne kui tuli see päris julgus oma asja peale mõelda ja veel enam teoks teha. Aga eks ta üks kirev ja künklik jalutuskäik ole. Paned iga päev kogu oma hinge ja südame oma ärisse ja nii asi toimibki igapäevaselt. Ega loorberitele puhkama jääda ei saa, mitte sellel alal.

MOON`i väike vend?

Kolm sibulat…

Kuidas puhkad?

Kõige enam puhkan ükskõik kus. Peaasi, et koos oma perega. Minu vaim puhkab samuti joogat tehes ja looduses. Või lihtsalt õues olles.

Mida sooviksite Veebikirja lugejatele?

Soovin Veebikirja lugejatele koguda kogemusi, ükskõik millised aga mitte asju :)

2 kommentaari

  1. Raili 05/01/2013 at 20:51 -

    MOON on ikka väga söögikoht, loodame et uus ettevõtmine saab ka tuule tiibadesse!

  2. H2O 07/01/2013 at 00:18 -

    Sümpaatne intervjuu. Asjaosalistele palju edu :)