Algtõed kvaliteetse panni valimiseks

august 26, 2017 »
Algtõed kvaliteetse panni valimiseks

Söögi valmistamine on Sinu töö või lihtsalt suur hobi? Igaljuhul sooviksid ju saavutada parimat tulemust? Toiduainete käitlemise oskuse kõrval on väga suur roll ka vahenditel, mida selleks kasutada. Iga koka põhilisteks töövahenditeks on pannid. Pannil on tohutult palju kasutusvõimalusi – praadimine, hautamine, küpsetamine, wokkimine jne. Et aga toiduvalmistamise protsess oleks korrektne, vajad õiget panni või tegelikult õigeid panne. Ühe panni mitmel meetodil kasutamine on küll võimalik, kuid panni tüüp mõjutab otseselt toidu kvaliteeti. Panni valimisel tuleks lähtuda ka sellest, mis tüüpi pliit Sul kodus on. Teatavasti on tänapäeva tehnoloogia niivõrd arenenud, et iga pann enam igal pliidil ei toimi. Nagu näha, on panni soetamisel terve rida omadusi, mida silmas pidada. Valiku lihtsustamiseks räägime erinevatest pannidest lähemalt.

Alusta sellest, mis pliit Sul kodus on

Täpselt nii, nagu pliidid on erinevad, on erinevad ka nendel kasutatavad pannid. Miks on siis iga pliidi jaoks oma pann? Põhiliseks põhjuseks on see, et pliitidel on erinevad tehnoloogiad. Gaasipliidid soojendavad panni otsese leegiga, induktsioonpliidid aga isegi mitte ei kuumene, vaid kasutavad magnetvälja meetodit. Pliiditüübi põhjal jagunevad pannid täpsemalt neljaks:

  • Gaasipliidile sobivad pannid;
  • Elektripliidi jaoks mõeldud pannid;
  • Induktsioonpliidil töötavad pannid;
  • Keraamilise pliidi pannid.

Et vältida emamugavat olukorda, mil äsja soetatud uue panniga kokkama hakates selgub, et pann ei kuumenegi, ole tähelepanelik! Enamasti on pannidele märgitud erinevad tähised, mis näitavad, missugustel pliiditüüpidel pann toimib. Kui vastavad tähised puuduvad, siis soovitame müüjalt lisainfot küsida. Ära raiska raha ning aega ja tee koheselt korrektne valik!

Uuri erinevate materjalide omadusi

Lisaks sellele, et pannid lähtuvalt pliiditüübist kategooriatesse jagunevad, on nad valmistatud erinevate omadustega materjalidest. Materjalist sõltub panni mass, paksus, soojusjuhtivus ning vastupidavus. Sellest lähtuvalt jagunevad pannid järgnevalt:

  • Alumiiniumpannid;
  • Alumiiniumpannid graniitkattega;
  • Malmpannid;
  • Messingist pannid;
  • Raudpannid;
  • Roostevabast terasest pannid;
  • Teraspannid.

Kindlasti sõltub materjali tüübist ka panni hind. Mida kvaliteetsemast ning vastupidavamast materjalist pann on valmistatud, seda rohkem tuleb selle eest raha välja käia. Küll aga ei tasu unustada, et kvaliteetne pann on investeering aastateks kui mitte aastakümneteks!

Liha praadimiseks roostevabast terasest pann

Roostevabast terasest pannid on üsnagi universaalsed, sest nende topelt paksusega põhi sobitub erinevate pliiditüüpidega. Samas ei ole antud panni sisepinnal lisakatet, mis tähendab, et panni kasutamisel tuleb lisada suuremas koguses rasvainet. Vastasel juhul nakkub toit panniga. Küll aga on roostevabad pannid vastupidavad ning kriimustustekindlad. Antud panni võib julgesti ka praeahjus kasutada, kuna panni käepide kannatab kõrget kuumust. Niisiis, kui Sinu kokkamisharjumustega sobib kokku roostevabast terasest pann, on näiteks 1a.ee valikus paarkümmend eksemplari. Hetkel on klientide populaarsemateks valikuteks Fiskars pannid Functional Form Frying ning Functional Form Saute.

Ahjuroogade meister – malmpann

Vanasti oli malm väga levinud materjal, sellest meisterdati vanna, potte ja panne. Malmpannid on just seetõttu nostalgiahõnguga. Antud pannidel on terve rida plusse ning pisikesi miinuseid, mida soovitame enne ostu sooritamist jälgida:

  • Rasked, eriti ettevaatlik tuleb olla keraamiliste pliitide puhul;
  • Keskmisest kõrgemas hinnaklassis;
  • Vale hoolduse korral roostetab;
  • Talub kõrget kuumust;
  • Hea soojusmahutavus;
  • Väga vastupidav.

Kõige suurem malmpanni pluss ongi see, et ta on ülihea soojusmahutavusega. Seetõttu sobivad malmist pannid eriti hästi pikka hautamist nõudvate toitude valmistamiseks. Antud pannid hoiavad toitu ka väga kaua soojana. Kindlasti sobivad malmpannid maitsvate ahjuroogade valmistamiseks! Populaarsusele tuginedes julgeme soovitada Biol panne.

Graniit- või keraamilise kattega pann?

Alumiiniumpannid, mis on väga kerged ning seetõttu mugavad käsitleda, on saadaval kahte tüüpi kattega – graniit- ja keraamilise kattega. Graniitkivist kate on väga vastupidav, seetõttu võib selle peal töötada ka metallist pannilabidatega. Kuna graniitkivi on looduslik materjal, siis sobib antud pann kenasti loodusesõbrast koka kööki. Samuti on teiste kattematerjalidega võrreldes looduslikum keraamiline pinnakate. Ka keraamilise kattega pannid on nii kriimustustele kui ka kuumusele väga vastupidavad. Kuna graniit- ja keraamilise kattega pannid on oma omadustelt niivõrd sarnased, siis ei olegi suurt vahet, kumba materjali eelistada. Küll aga saame anda soovitusi konkreetsete toodete osas. Meie nutipoe kõneall olevas kategoorias juhivad Lamart ning Tefal pannid.

Nakkumatu kate päästab õhtusöögi

Toit kipub ikka ja jälle panni külge kinni jääma? See on üsna levinud ning ebameeldiv olukord, millele on tegelikult lihtne lahendus. Koju tuleb soetada nakkumatu kattega pann, mille sisepinna kattematerjal on spetsiaalselt nakkumisvastaste omadustega. Samas on igas heas ka miskit halba – antud pannid on üsna õrnad. Nende pinnakattega tuleb väga ettevaatlikult ümber käia, võimalusel ainult paberi või siis sooja veega puhastada. Kindlasti ei tohi nakkumatu kattega pannidel metallriistadega toimetada. Plusse on aga veel – pannid saavad hakkama väikese rasvaine kogusega, soojenevad väga kiiresti ning nagu juba öeldud, ei riku armastusega tehtud õhtusööki!

Õige hooldus pikendab panni eluiga

Täpselt nii, nagu iga tööriista puhul, vajavad ka kokkamiseks vajalikud tööriistad ehk pannid korralikku ning õiget hooldust. Kahjuks vahetatakse aga paljudes kodudes panne lausa mitu korda aastas, sest oskamatusest või teadmatusest rikutakse pannid ikka ja jälle ära. Et Sinu uus pann kestaks võimalikult kaua, toome välja põhilised vead, mida tuleks vältida:

  • Kuuma panni ei tohi külma vee alla asetada;
  • Panni sisepinna kattega tuleb ettevaatlikult ringi käia – pesta pehme käsnaga, metaalriistu mitte kasutada;
  • Panne ei tohiks hoiustada üksteise otsas vaid eraldi, et nad ei kriimustaks üksteist;
  • Ära pese panni nõudepesumasinas, sest see rikub panni nii seest kui väljast;
  • Ära kuumuta tühja panni, see teeb jällegi pinnakattele liiga.

Järgides eelpool nimetatud punkte, võime üsna kindlalt väita, et Sinu panni eluiga pikeneb vähemalt kaks korda. Hoolsus on kokkuhoid!

Eelista tuntud firmamärke

Pannide maailmas on tohutult palju erinevaid tootjaid, ainuüksi 1a.ee pakub panne kolmekümnelt erinevalt firmamärgilt. Kes siis on pannide juhtivtootjad? Missugust firmamärki kandvad pannid domineerivad meie kodudes? Meie statistilised andmed näitavad, et hetkel tõusevad esile kolm tootjat:

  • Delimano pannid;
  • Fiskars pannid;
  • Tefal pannid.

Tefal pannid on seejuures eriti levinud, kuna Tefal toodab panne juba väga pikka aega ning antud pannidele on tekkinud niiöelda püsikliendid. Delimano pannid on turul küllaltki uus nähtus, kuid lühikese ajaga on need osutunud üllatavalt populaarseks. Fiskars pannid kutsuvad tarbijaid, kuna Fiskars on väga tuntud oma kvaliteetsete tööriistade poolest. Kui kahtled, missugust firmamärki eelistada, siis eelpool mainitud kolme tootja puhul on eksimisvõimalus olematu!

Oled paberitega kokk või küpsetad hobikorras, sõnum on üks – kvaliteetsed pannid tagavad kvaliteetse toidu! Vaata oma köögikapis leiduvad pannid kriitilise pilguga üle ning seejärel kiika 1a.ee netipoodi. Meil on ülisuur valik, seejuures on esindatud kõik pannide juhtivtootjad.

Kvaliteetsed pannid soodsalt ja mugavalt – tule vali sobiv välja ning naudi järgmist toidukorda!

Foto: 1a.ee

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.